Elena Walch; kwaliteit in het glas.
Op een idyllische plek in de Italiaanse Dolomieten ligt het wijnhuis Elena Walch. Twee zussen, Julia (35) en Karoline (34) Walch, creëren hier de meest mooie wijnen. Vanaf heuveltoppen heb je hier de meest prachtige vergezichten. Dit willen ze ook zo houden, daarom investeren ze in hoger gelegen wijngaarden en een schoner lokaal milieu. Als 5e generatie binnen de wijnfamilie Walch doen ze dit door technische vernieuwingen toe te passen.
Het wijnhuis is opgericht in de jaren ‘80 door moeder Elena en sindsdien heeft het de schijnwerpers op zich. In de eerste plaats doordat Elena voor opschudding zorgde in de van oudsher ietwat traditionele streek. Want hoe anders was het toen de Alto Adige zich richtte op het produceren van kwantiteit, voornamelijk voor de afzetmarkten van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Als buitenstaander - Elena was namelijk een architect uit Milaan - én leek in het vak van wijnmaken zag ze de mogelijkheid om zaken te veranderen. Ze plantte nieuwe druivensoorten aan en introduceerde nieuwe snoei- en oogsttechnieken. Het doel was om vol in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Lokaal werd dit in eerste instantie niet met gejuich ontvangen. Men zag er destijds de logica niet van in om bijvoorbeeld trossen uit te dunnen en productie te verkleinen. Gelukkig heeft moeder Elena zich meer dan bewezen: Alto Adige is nu een van dé regio's voor witte kwaliteitswijn in Italië geworden.
Julia & Karoline Walch
"Duurzaamheid is een constant streven."
Vanuit de solide basis die is gelegd door Elena kijken de zussen nu naar innovatie. Continu worden nieuwe ideeën bedacht om de wijngaard klaar voor de toekomst te maken. Zo zijn er nu single vineyard-wijnen. Dit zijn wijnen waarvan de druiven dus van slechts één wijngaard komen. Kastelaz en Castel Ringberg zijn hier uitstekende voorbeelden van en kunnen gerekend worden tot de beste percelen. Door deze single vineyard-wijnen mag de officiële benoeming tot ‘Vigna’ nu op het etiket prijken. Dit garandeert dat de wijn uitsluiten van één wijngaard komt met historische en geografische waarde.
Naast de benoeming tot ‘Vigna’ is er ook werk gemaakt van de fermentatiekelder. De opstelling is veranderd en er worden zeer kleine tanks gebruikt om de verschillende druivensoorten en percelen gescheiden te houden. Ook zetten Karoline en Julia stappen in duurzaamheid. Volgens hen kun je duurzaamheid nooit echt bereiken maar is het een constant proces van verbetering. “Het begint bij het creëren van biodiversiteit, door bijvoorbeeld peulvruchten mee te zaaien. We gebruiken onze eigen compost en verbeteren de monitoringssysteem om zo min mogelijk in te hoeven grijpen in de natuur.” Dit is niet zonder reden want de opwarming van de aarde heeft invloed op de wijnen van Elena Walch. De wijnen moeten op steeds grotere hoogte geproduceerd worden om de typische frisheid van de Alto Adige de te garanderen. Hierbij gaat het in eerste instantie nog om experimenteren, nieuwe dingen ontdekken. Zo wordt nu Gewürztraminer gepland op een lager deel van de heuvel van Vigna Kastelaz waar eerst Pinot Bianco stond.
Vigna Castel Ringberg Pinot Grigio
Met de Vigna Castel Ringberg proef je de minerale en frisse stijl echt terug. Deze wijn, gemaakt van Pinot Grigio is gepland op steile hellingen. In combinatie met de grondsoort van zeer oud grind en kalk, ontstaan door de rivier de ‘Adige’ die hier vroeger liep, is een wijn ontstaan die zeer klassiek en elegant is. Hij drukt de complexiteit van de grond goed uit en is zeer geschikt om iets bij te eten. Onze suggestie? Ga voor een saffraanrisotto. De Pinot Grigio past hier perfect bij omdat hij wat romig is door de rijping op eikenhout. Dit gerecht is overigens ook goed te combineren met de Cardellino Chardonnay! Liever een rode wijn bij het eten? Dan raden wij de combinatie Pinot Nero - zalmsteak aan. Natuurlijk bereid met slechts wat citroen maakt dit een perfecte match.
Check hieronder een overzicht van alle wijnen van Elena Walch! Klik hier of op de foto om naar het wijnhuis te gaan.
Weetje: Het meest noordelijke wijngebied van Italië heet officieel ‘Südtirol-Alto Adige’ omdat het vroeger bij Oostenrijk hoorde. De wijnen uit deze streek reflecteren de mineraliteit en frisheid van de Alpen en zijn daarom zeer gewild. |