Zuid-Afrika; ontdek alles over de Kaapse wijncultuur.

Zuid-Afrika; ontdek alles over de Kaapse wijncultuur.

 

Toen in 1994 de apartheid werd afgeschaft kwam de ontwikkeling van Zuid-Afrika als wijnland in een stroomversnelling. Sinds die tijd is er namelijk een enorme diversiteit ontstaan en heeft er een kwaliteitsimpuls plaatsgevonden. In Nederland stond de kwaliteit van die Zuid-Afrikaanse wijnen wel eens ter discussie. Dit komt doordat het in het verleden bekend stond als leverancier van goedkope supermarktwijnen. Tegenwoordig is hier niks meer van te merken en heeft het Kaap-gebied zich ontwikkeld tot een serieuze speler met prachtige wijnen. Met bekende wijnhuizen als Boschendal en Delaire is dit al jarenlang te proeven. Gelukkig ontdekken en erkennen steeds meer wijnliefhebbers ook de kwaliteit van Zuid-Afrika.



Nederlandse invloed

Zuid-Afrika begrijpen betekent de geschiedenis weten. Vooral de Nederlanders en Britten hebben in dit gebied namelijk grote invloed uitgeoefend. Dit is nog te zien aan de Nederlandse benamingen zoals Stellenbosch, Vergelegen of Franschhoek (het dorp waar veel Fransen woonden). Gedurende de VOC- tijd stichtte de Nederlander Jan van Riebeeck namelijk in 1652 een verversingspost in het Kaap-gebied. Hier verbouwden de Nederlanders groente en fruit om de bemanning van de schepen te voorzien van nieuw voedsel. Na ervaringen op Portugese en Spaanse schepen ontdekte van Riebeeck dat er gedurende hun reis minder bemanningsleden kwamen te overlijden. Dit kwam volgens hem door het Mediterrane dieet waarna hij dit probeerde door te voeren op de Nederlandse schepen. De bemanning verbleef een paar weken in het Kaap gebied en vervolgden hun reis hierna weer.

 

Wat betreft de kwaliteit van de wijn bakten de Nederlanders er in de eerste jaren nog niet veel van. Hier kwam pas verandering in toen de Franse Hugenoten richting de Kaap kwamen. Zij waren namelijk op de vlucht voor de Franse koning en vonden in Nederland een veilige haven, hier was namelijk wel godsdienstvrijheid. Vervolgens werden deze Hugenoten naar Zuid-Afrika gestuurd om te helpen de kwaliteit van de wijn te verbeteren. 176 Franse Hugenoten vestigden zich in het dorpje Franschhoek waar zij stukken land kregen toegewezen. Hoewel ze vaak wel de kennis in pacht hadden, ontbrak het aan financiële middelen om kwaliteitswijn te produceren.

 

Diverse wijnhuizen zoals deze van Anthonij Rupert zijn gebouwd volgens de Kaaps-Hollandse stijl.

 

Sinds de Europeanen zijn weggegaan uit Zuid-Afrika heeft het land zich gelukkig kunnen ontwikkelen als eigen natie. Sindsdien is er veel gebeurd en heeft het afschaffen van de apartheid er dus tevens voor gezorgd dat de wijngebieden zich echt zijn gaan toeleggen op kwaliteit. Er werd geïnvesteerd in wijngaarden via het Programma voor Verbetering (VIP) en door modernere technieken te gebruiken werd het echt naar topniveau getild.

 

Tot zover het stukje Kaapse geschiedenis. Nu is het natuurlijk tijd om te kijken naar wat de Zuid-Afrikaanse wijnen zo speciaal maakt.

 

Mousserende wijn

Ben je ooit wel eens 'Vonkelwijn' tegen gekomen? Dit is namelijk de benaming voor de Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen. Deze elegante bubbel werd voor het eerst geproduceerd in 1971 door de familie Malan, eigenaar van wijnhuis Simonsig, volgens dezelfde methode als in de Champagne. De Méthode Traditionelle houdt namelijk in dat de tweede gisting op fles plaatsvindt waardoor er koolzuur in de wijn onstaat. Dit is stukken arbeidsintensiever omdat onder andere alle flessen met de hand gedraait moeten worden. Daarnaast duurt het een stuk langer voordat de wijn genoeg gerijpt is. Wat betreft de Simonsig Vonkel duurt deze rijping iets langer dan een jaar wat resulteert in een frisse en florale wijn met verfijnde zuren. Echt een ontzettend goede mousserende wijn voor een iets andere prijs ten opzichte van de Champagnes dus.

En nog een kleine tip: Drink mousserende wijn niet in combinatie met een vettige oliebol. Dit past namelijk niet bij elkaar!

 

Bekijk hier hoe het gehele proces volgens Méthode Traditionelle verloopt.

 

 

 

Druif - terroir - klimaat

Zoals de meesten weten bepaalt terroir en klimaat uiteraard een groot gedeelte van de smaak. De Franse invloeden zijn daarnaast sterk zichtbaar in de ontwikkeling van diverse Zuid-Afrikaanse wijnen. De Pinotage-druif is bijvoorbeeld ontstaan uit een kruising van Pinot Noir en Cinsault (voorheen Hermitage). Daarnaast worden met name van oorsprong Franse druivensoorten als Chenin Blanc, Chardonnay, en Syrah - soms ook geschreven als Shiraz - gebruikt. Al deze druivensoorten hebben zich, ondanks de verschillen met het Franse klimaat, ontpopt tot volwaardige soorten en zich helemaal aangepast aan de Kaapse regio. Zo is de 1685- serie van Boschendal al in 1985 uitgebracht en wordt het internationaal nog steeds gezien als een van de beste serie wijnen. Dit geeft wel aan dat de ‘Oude Wereld’ - wijnlanden zoals Frankrijk en Italië serieus rekening houden met de wijnen uit Zuid-Afrika.

 

Sommige gebieden, zoals de Coastal Region, zijn al jaren befaamd. Denk aan districten als Stellenbosch, Constantia, Franschhoek en Swartland. Andere gebieden, zoals Breede Rivier Valley en Cape South Coast zijn nu nog iets minder bekend. Echter is het wel de moeite waard om eens wijnen uit deze regio te proberen. De Cape South Coast is met name een veelbelovend gebied. De wijngaarden profiteren hier namelijk van de verkoelende invloed van de oceaan. Door de vele heuvels en hellingen zijn er daarnaast vele microklimaten te vinden. Dit houdt in dat er een grote diversiteit is en dat ieder terroir weer haar eigen kenmerken heeft. Druiven zoals Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay doen het hier goed. Wilt u deze style eens proeven? Bekijk dan eens Radford Dale Pinot Noir. Dit wijnhuis is namelijk gevestigd in Stellenbosch maar heeft ook wijngaarden in het koelere Elgin (een district in the Cape South Coast).

 

 

Wijn & Spijs

In Zuid-Afrika zijn wijn en braai echt met elkaar verbonden. Op de BBQ bereiden de Zuid-Afrikanen namelijk grote stukken vlees en combineren ze dit met een mooie, stevige Zuid-Afrikaanse wijn. De meeste wijnen krijgen deze body door de vele zonne-uren. Hierdoor ontwikkelt de druif zich maximaal. Deze wijnen zijn hierdoor dus perfect om te combineren met diverse soorten vlees. Rode wijnen zoals The Chocolate Block, Simonsig Cabernet Sauvignon-Shiraz of Boschendal Black Angus passen hier bijvoorbeeld ontzettend goed bij. Bekijk eens op de productpagina welke bereiding hier het beste bij past.

 

Kenmerkend voor Zuid-Afrika: wijn in combinatie met 'braai' oftewel BBQ!

 

 

Afrika Klassiek

Ook zijn de wijnen van Afrika Klassiek geschikt voor een gezellig Zuid-Afrikaans diner! Drink de Afrika Klassiek Chenin Blanc-Chardonnay bij salades of vis en de Afrika Klassiek Pinotage-Shiraz in combinatie met de wat lichtere vleesgerechten of pasta's. Bekijk hier de Afrika Klassiek wijnen!

We mogen echter zeker niet vergeten dat wijn ook enorm goed samen gaat met diverse vegetarische gerechten. Probeer daarom eens een Chenin Blanc in combinatie met Waldorfsalade of Chardonnay met een paddestoelenrisotto of pompoensoep!

 

 

 

Waar moet je op letten?

Tegenwoordig zijn Zuid-Afrikaanse wijnen ontzettend populair in Nederland. In Zuid-Afrika kennen ze geen classificaties (IGP, AOC etc.) zoals onder andere in Italië en Frankrijk waardoor het lastig kan zijn om de juiste wijn uit te kiezen. De prijs-kwaliteit verhouding klopt daarentegen wel vrijwel altijd! Je koopt namelijk geen 'naam' maar betaald altijd voor de kwaliteit. Zo kunnen de wijnen van Boschendal moeiteloos mee met de betere wijnen uit de Bourgogne.

 

Onze tips? Probeer eens een Vonkelwijn als alternatief op Champagne of een rode wijn die past bij krachtige vleesgerechten zoals de Buitenverwachting Meifort

 

Benieuwd naar alle Zuid-Afrikaanse wijnen? Bekijk hier ons volledige assortiment!